Ugrás a tartalomra
x

Patalom

A faluba gyakran érkeznek látogatók, hisz a szociális otthon lakóit rendszeresen felkeresik a családtagok. A patalomiak vendégszeretők, barátsággal fogadják a község iránt érdeklődõ turistákat is. E hangulatos köszöntőtáblát a millenniumi év tiszteletére készíttette 2000-ben az önkormányzat.

A falu jelképének készítője egy helyi mondát is megemlít a címer magyarázatánál, mégpedig azt, hogy a község határában egykor sok lótetem maradványt, halomban álló lópatákat találtak, ami egy régmúlt csatára nyitotta a képzeletet. Úgy tartják a faluban, hogy a település neve is innen származhat, vagyis pata-halom: Patalom.

Nos, a találgatást meghagyjuk a szakembereknek, de a történet azért érdekes lehet a községgel most ismerkedőnek. A somogyi megyeszékhelytől, Kaposvártól 22 kilométerre fekszik a település, aki vonattal akar ideutazni, annak Répáspuszta vasútállomáson kell leszállnia, de onnan bizony jókora séta vár rá. Közúton egyszerűbb és könnyebb a megközelítés, Magyaratádnál jelölt az út elágazása, s a menetrendszerinti buszok is gyakran járnak.

Kapcsolodó tartalmak

Kapcsolat

46.448881234662, 17.9203748703