Ugrás a tartalomra
x

Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda.
A tó valamint erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt.
A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye. A Desedát teljes egészében körbe veszik változatos túrautak, melyek járhatók kerékpárral is.
Hidegebb teleken a tavat ellepi a korcsolyázó emberek hada. Főként a 67-es főút hídja és az arborétum közötti területre koncentrálnak, a kedvező feltételek miatt.

Megközelítés:

A tó több irányból megközelíthető. Kaposvár irányából érkezve a Toponári városrészben a "Vízi sporttelep" táblát követve juthatunk a tó keleti partjára. Kaposfüreden a templomnál kell leténi a főútról, ahonnét murvás út visz a vízpartra. A 67. számú főút Somogyaszaló előtt áthalad a tó északi részén.

Történet:

A tavat a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel 1974-ben. A tó 8 km hosszú, 26 km kerületű, 245 ha területű és 8,2 millió m3 vízet tárol. Vízgyűjtő területe 170 négyzetkilométer. A Desedát árvíztározóként hozták létre, de a kezdetektől fogva célpontja volt a kaposvári horgászoknak. 1974-től már horgászat folyt a vízen, amikor a Kaposvári Sporthorgász Egyesület lett a halászati jogok birtokosa.

Közel ötévi áldozatos munkával egy csodálatos, jó fogási eredményeket produkáló horgászvíz alakult itt ki. A szövetségi kezelés alatt aztán mindez az ellenkezőjére fordult: betelepítették a tájidegen, nem őshonos busát, majd pontosan e halfaj miatt lehalászták a tavat. Mérhetetlen károk keletkeztek az élőhelyben és a tavi életközösségben egyaránt. Szerencsére a tó jelentős önfenntartó képességgel bír; ennek hála, hogy ma is közel átlagos horgászvíz maradt.

A tározó és környezete helyileg védett természetvédelmi területté való nyilvánítása megtörtént.

Elérhetőségek:
  weboldal: http://www.deseda.hu/
Nyitvatartás:

Egész évben látogatható.

Kapcsolodó tartalmak

46.418570766011, 17.806091308594